Invigning av matematikträdgården på Tekniska muséet

Matematiklek utanför Tekniska

I lördags var det invigning av Tekniska museets satsning ”Matematikträdgården” https://www.tekniskamuseet.se/. Utanför entrén har man byggt en lekpark med matematiska lekredskap och skulpturer – en fantastisk fin trädgård där skolelever, barn, föräldrar och andra vuxna kan möta matematiken på ett lekfullt sätt, före eller efter sitt besök på Tekniska muséet.

I samarbete med förlaget Natur & Kultur togs skyltar till matematikträdgården fram, liksom en relativt matig lärarhandledning för grundskolans årskurs 3-6. Och det är här som Learncode har haft äran att bidra med manus till både skyltar och lärarhandledning https://www.tekniskamuseet.se/skola/lararhandledningar/.

I lördags var det alltså inte bara spännande att se alla lekredskap, som vi tidigare bara sett på ritningar när projektet pågick. Skyltarna inspekterades också noga av oss! Och det var roligt att se resultatet med text, bild och layout tillsammans. Visst fanns det några små saker som man gärna skulle fixa till så här i efterhand, men i det stora hela såg det fint ut. Men framförallt var det glädjande att så många faktiskt läste skyltarna! Och barn och vuxna stannade kvar länge och lekte matematik i trädgården. Mina favoriter var helt klart labyrinterna: ”Don´t go left” och ”varannan blå, varannan röd” samt nautilussnäckan i formen av en rutchkana. Och våra pojkar klättrade allra högst upp i den geometriska klätterställningen, flera gånger. Det här är verkligen ett lyckat projekt för Tekniska muséet!

Att skriva skylttexter

Skylttexterna var kluriga att skriva och det var mycket tänk kring målgruppen innan texterna började skissas fram. Tillsammans i projektgruppen, med personer från Tekniska muséet och Natur och Kultur, funderade vi på vilka som läser skyltarna och vilken info som kickar igång läsarna. Vi kom fram till att texten skulle vara lättsam, väcka intresse, vara humoristisk, ge lagom mycket information och absolut inte skrämmas. Budskapet var att ”matematik är kul!”. Texterna mejslades fram och till slut fanns manus som granskades av ämnesexperter, ändrades lite till och till slut lades in i form.

Så här ser några av skyltarna i matematikträdgården ut.

Tema: Matematik i naturen
Tema: Matematik i naturen
Tema: Former, mönster och tesseleringar
Tema: Former, mönster och tesseleringar
Tema: Musikmatematik
Tema: Musikmatematik